Onbeperkte mogelijkheden    
Jaarbeurs, Utrecht
 
13 - 16 mei 2020

Innovatie Awards Support 2018

Dit jaar werden tijdens Support de beste noviteiten in het zonnetje gezet met de Innovatie Awards. Naast de jury- en publieksprijs werd er een aanmoedigingsprijs uitgereikt voor de innovatie die wellicht niet optimaal voldoet aan alle criteria maar wel veelbelovend is voor in de toekomst (bijvoorbeeld prototypes). Uit 22 inzendingen en zeven genomineerden hebben de innovaties Becasine van DPJ Sprl, MySleeve van MyAddOn en Saa Bluu de aanmoedigings-, jury-, en publieksprijs in ontvangst mogen nemen. Bekijk hieronder nog eens rustig alle inzendingen. 

 

De inzendingen zijn:

 

 Propeaq Premium Lightglasses

Propeaq premium lichttherapiebril is de toekomst van draagbare lichttherapie. Propeaq geeft een boost aan je energie, verhoogt je prestaties, bevordert je gezondheid, voorkomt een jetlag en verbetert je slaap in 20-30 minuten per dag door de geïntegreerde blauwe leds en verwisselbare glazen. Gebruikers van lichttherapie zijn tot nu toe altijd gebonden aan de plek waar de lichtbak met 10.000 lux staat om de 20-30 minuten lichttherapie te ondergaan. Met de Propeaq is dit verleden tijd. Daarbij vormt het felle witte licht van 10.000 lux een verstoring voor de omgeving. Met Propeaq is dit verleden tijd door het blauwe licht van slechts 40 lux direct op de ogen. De verwisselbare rode glazen van de Propeaq zijn de ultieme blauwlichtblokkade zodat de ‘slaaphormoon’- aanmaak in de avonduren optimaal is. Traditionele daglichtbakken bieden hier geen oplossing voor.
Becasine

Becasine is een "loopstoel", waarmede iedereen kan gaan wandelen in de natuur, op veldwegen of in de bossen. Mensen met een beperkte mobiliteit kunnen met de Becasine zelfs aan loopwedstrijden, trails en marathons deelnemen. Het gebruik van de Becasine is heel eenvoudig: zitten en wegwezen. Zowel bruikbaar met kinderen, mentaal of fysisch beperkte personen als bejaarden. De eenvoudige constructie is licht van gebruik, zeer comfortabel (met vering), oersterk, heeft weinig onderhoud nodig en is aantrekkelijk geprijst. De Becasine kan met zes vlindermoeren snel gedemonteerd worden en past in alle auto's. Opgebouwd uit aluminium en hout.   
 

GENOMINEERD DOOR DE JURY! 

Jury: “Creatief, slim en opvallend. Het is een nieuw product, dat vooral erg geschikt lijkt voor een actief gezin of vriendengroep in een outdoor-context. Het ontlast mantelzorgers en biedt de mogelijkheid om samen naar andere plekken te gaan.”
  
 
 CloudCuddle

De CloudCuddle is een opblaasbare, lichtgewicht en veilige bedtent voor kinderen met een beperking. CloudCuddle geeft zorggezinnen een belangrijk stuk vrijheid terug. In vijf minuten tijd verandert ieder standaard bed in een veilige slaapplaats: uitpakken, aan het bed en matras bevestigen en oppompen. Uniek is de toepassing van druktechniek uit de kite-industrie. Deze techniek wordt nog nauwelijks toegepast in meubilair, laat staan in zorgmeubilair. 
 
 
 
 

GENOMINEERD DOOR DE JURY!

Jury: “De Cloudcuddle geeft belangrijke vrijheid aan de doelgroep/vergroting van mogelijkheden. Het is een sympathieke oplossing ter ontlasting van ouders. Doordat de Cloudcuddle gemakkelijk mee is te nemen en aan elk bed te koppelen is, vergroot het de bewegingsvrijheid van het gezin.”
Minimal Movement Switch


De MMS (Minimal Movement Switch) is een schakelaar die kan worden geactiveerd met minimaal kleine bewegingen. Communiceren en alarmeren wordt mogelijk, ook wanneer dit door iedereen voor onmogelijk wordt gehouden. De beweging kan gemaakt worden door het knipperen met de ogen, het trekken van de wenkbrauw of wang, de beademingsslang of dergelijke. De MMS is uitermate geschikt voor mensen met ALS,  Duchenne en Locked-In enz.
De nieuwste MMS heeft een nieuwe sensor en extra functionaliteit voor het uitfilteren voor mensen met spasmen.

GENOMINEERD DOOR DE JURY!
Jury: “Een mooi product voor een specifieke doelgroep, maar daarom niet minder relevant. Het geeft mensen met weinig functies mogelijkheden tot participatie.”


 

MiepMiep

De MiepMiep is een universeel voetfixatiesysteem dat op iedere pedaal past. Het is een betaalbaar hulpmiddel voor kinderen en volwassenen die een klein steuntje in de rug nodig hebben om weer te kunnen genieten van het fietsen (en/of skelteren). De MiepMiep is ontwikkeld door Femkesshop in samenwerking met ouders en gebruikers en is zonder gereedschap of aanpassingen aan de fiets (of skelter) te monteren.

LiNX besturingssysteem

Waarom geen touchscreen bediening op een elektrische rolstoel? Dat kan nu wel met het nieuwe LiNX besturingssysteem van Invacare. Deze innovatieve stuurkast is eenvoudig te bedienen door gebruikers met verschillende ziektebeelden. De LiNX stuurkast kan snel en draadloos verbonden worden met IOS en/of Android, waardoor je met de rolstoelbesturing ook je smartphone kunt bedienen. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden op het gebied van speciale besturingen, bediening van functies en comfortabel rijden. 
 

GENOMINEERD DOOR DE JURY!

Jury: “Deze innovatie is makkelijk in te stellen, biedt diverse extra mogelijkheden voor gebruikers, zoals de koppeling aan de smartphone, en geeft bovendien informatie over het gebruik van de rolstoel.” 
 
Alber e-pilot

De Alber e-pilot is een elektrische aankoppelbike voor een rolstoel, waarmee je gemakkelijk langere afstanden snel aflegt. Bij de ontwikkeling is nadruk gelegd op gebruiksvriendelijkheid en het design. De e-pilot heeft een strakke vormgeving en een volledig geïntegreerde accu: leuk om mee gezien te worden! In een paar simpele stappen kan de e-pilot aan je rolstoel worden bevestigd. En dan kun je gaan: snelheden tot 20 km/u en een bereik tot 50 km. 
 
Vitaly Med Flexi

De Vitaly Med Flexi massageriem kan op een gemakkelijke manier op elk lichaamsdeel worden ingezet. Of bepaalde spieren overbelast zijn door een lichamelijke beperking of deze juist te weinig beweging krijgen en daardoor gespannen of verstijfd zijn; in beide gevallen kan de Vitaly Med Flexi ingezet worden om de spieren te versoepelen. Daarnaast staat infrarood bekend om werking bij het verminderen van gewrichtspijn. 

 
Vibration Vital Board

Het Vibration Vital Board, oftewel de ViViBo is een vibratie bord. Wanneer u op de ViViBo staat, zorgt de beweging (oscillatie) van de ViViBo dat uw lichaam uit balans wordt gebracht. Als gevolg hiervan zullen de spieren activeren om deze disbalans te corrigeren. Hierdoor beleeft u een work-out waarbij u onder andere de spieren verstevigt. Tien minuten trainen op de ViViBo staat gelijk aan zo’n 12.000-15.000 stappen.
Lotus

Lotus is het Opsta-hulpmiddel! Geschikt voor personen met problemen bij het opstaan, met name voor transfers van en naar bed, douche en rolstoel. Erg comfortabel, gemakkelijk wendbaar én heeft standaard een pootspreiding.   
 
Carbon Ultralight rollator

Carbon Ultralight: ultra licht, ergonomisch en modern.
Het is nooit te laat voor reisjes of voor wandelingen in het park. De Carbon Ultralight is de lichtste rollator van de wereld. Hij is gemakkelijk in gebruik en gemakkelijk om mee te nemen. Zijn moderne design helpen om het stigma rond rollators weg te werken en bieden voor de gebruikers mobiliteit en stijl.

FOXLINQ

De FOXLINQ leest van alle TV-zenders de Nederlands- en Vlaamstalige ondertiteling voor. De FOXLINQ is voorzien van geavanceerde 'tekstherkenning' software (OCR technologie) die de ondertiteling scant uit het TV-beeld en vervolgens omzet naar spraak. De FOXLINQ leest alle ondertiteling voor van: programma's met Nederlandstalige- en Vlaamse ondertiteling, Uitzending Gemist, Uitgesteld kijken, Opgenomen programma's, DVD's en diensten als Netflix en Videoland.
 
MySleeve

De MySleeve is een soort kousje voor over het handvat van krukken. De MySleeve zorgt ervoor dat de 3 grootste frustraties bij krukgebruikers worden opgelost: 1) De zere handen, 2) Het uitglijden bij zweethanden en 3) De vallende krukken. Hoe? Om de zere handen te vermijden, bevat de MySleeve een gelpatch die de drukpunten van het hand gelijkmatig verdeelt. De sleeve zelf is antislip, wat een goede grip bevordert en de top van de sleeve bevat een magneetje dat ervoor zorgt dat de krukken tegen elkaar kunnen klikken en ze stabiel tegen je lichaam, de stoel of muur kunnen leunen. 

GENOMINEERD DOOR DE JURY!

Jury: “De MySleeve is een slimme en creatieve oplossing voor herkenbare problemen van permanente en tijdelijke gebruikers van loopkrukken. Het product is tevens heel betaalbaar.”
SmartDrive

SmartDrive is een lichtgewicht, elektrische optie voor manueel aangedreven rolstoelen, waarmee u heuvels en hellingen kunt oprijden, over dik tapijt kunt rijden, lange afstanden kunt afleggen en in wezen overal kunt rijden waar duwen moeilijk gaat.
Door de compacte afmetingen wordt uw stoel niet groter. Dit betekent een uitstekende manoeuvreerbaarheid in kleine ruimtes.

 
Saa Bluu kledingbeschermer

Uit onderzoek blijkt dat er veel schaamtegevoelens zijn rond morsen bij de maaltijd. Daarom eten sommige bewoners op hun kamer en is er soms zelfs sprake van pestgedrag als gevolg van het morsen. In de meeste zorgcentra treft men hulpbehoevende ouderen aan met een grote witte slab om. Onderzoek wijst uit dat morsen in gezelschap en het dragen van een traditionele slab een negatief effect hebben op het gevoel van eigenwaarde, welbevinden en sociaal functioneren.
De Saa Bluu kledingbeschermer daarentegen is een respectvolle, waardige kledingbeschermer, waarmee hulpbehoevende ouderen die morsen, zonder schaamtegevoel, in gezelschap kunnen eten.

GENOMINEERD DOOR DE JURY!

Jury: “Deze kledingbeschermer is een creatieve oplossing die interessant is voor een grote doelgroep, aangezien de beschermer bruikbaar is in diverse situaties. Daarnaast is er sprake van enig maatwerk: er kan gekozen worden uit verschillende designs.”
Scoozy

De huidige scootmobiel kent twee problemen: ze worden door sommige mensen ervaren als stigmatiserend waardoor mensen er niet of veel te laat aan beginnen. Zonde want de kwaliteit van leven gaat door mobiliteit enorm omhoog. Scootmobielen zijn onveilig. In 2016 vielen er 38 doden alleen al in Nederland. 75% van de ongevallen is eenzijdig.  Hierdoor is de drempel groot om aan een scootmobiel te beginnen terwijl het tegelijk ook het middel is om buiten te komen. Scoozy is slim, veilig en fun en is hét alternatief voor de scootmobiel.
 

 
Toilet op maat

De TOM CareBidet+ is een spoel/föhn douche WC die is ontwikkeld in Scandinavië in samenwerking met ergotherapeuten. De TOM CareBidet+ is uitermate geschikt voor toepassing bij ouderen en bij mensen met een beperking. Door diverse aanpassingen standaard te maken en opties betaalbaar zijn, is hij breed toepasbaar. De plasprotector zorgt ervoor dat onder de zitting door plassen niet meer mogelijk is. De zwarte zitting geeft een betere herkenbaarheid bij slechtziendheid, dementie en herkenbaarheid. De eenvoudige en goedkope uitbreiding naar simpele bediening is ook uniek.
Vicair O2 Rolstoelkussens

Rolstoelgebruikers zitten elke dag uren op hun rolstoelkussen. Optimale stabiliteit, ondersteuning en huidbescherming is essentieel voor het zitcomfort. Maar ook hygiëne is heel belangrijk. Doordat zowel de cover als de verschillende Vicair O2 kussens volledig gewassen kunnen worden op 60 graden, zit de gebruiker altijd op een schoon rolstoelkussen. De Vicair SmartCells, die in het kussen zitten en voor het beste zitcomfort zorgen, hebben zelfs een levenslange garantie.
 
Watchi Care

De Watchi Care geeft ouderen, hulpbehoevenden en mantelzorgers vrijheid, veiligheid en een gerust gevoel. De Watchi Care is een persoonsalarm in de vorm van een stijlvol horloge. Door de trackingfunctie tot op 20 meter nauwkeurig (zowel binnen als buiten) en de eenvoudig te gebruiken alarm-, bel- en berichtfuncties is contact houden nog nooit zo eenvoudig geweest. Hulp is letterlijk en figuurlijk altijd bij de hand.


Navina Smart


Navina Smart is een uniek darmspoelsysteem waarbij een elektronische controle-unit de gebruiker ondersteunt gedurende elke darmspoeling. De tiptoetsen op de controle-unit maken het mogelijk dat mensen met een verminderde handfunctie Navina Smart ook kunnen gebruiken. Bestaande producten voor darmspoelen werken op basis van zwaartekracht en/of handkracht. De kans dat de ene darmspoeling anders is dan de andere is groot. Darmwerking en het effect van darmspoelen als therapie is gebaat bij regelmaat én controle. Navina Smart geeft deze regelmaat én controle. De tiptoetsbediening van de controle-unit maakt het mogelijk dat ook mensen met een verminderde of slechte handfunctie darmspoelen als therapie kunnen inzetten. Met de Navina Smart app kan het resultaat van het darmspoelen gekoppeld worden aan de behandelparameters. In overleg met de zorgverlener kunnen de instellingen veranderd worden voor een nog beter resultaat.

GENOMINEERD DOOR DE JURY!

Jury: “De voornaamste innovatie van dit product is dat er tot maatwerk gekomen kan worden door feedback van de gebruiker en dat er diverse aanpassingen kunnen worden gedaan, ook op afstand door een professional. Ook de bediening door de gebruiker is een groot pluspunt in vergelijking met andere producten.”
 
Weersink mini draailift

De unieke combi mini & draailift is een nieuwe, comfortabele en efficiënte manier van zelfstandig autorijden. De bus is een gewone bus en geen compleet omgebouwde rolstoelbus die uitsluitend is ingericht voor de rolstoel. Bij inruil kan de bus gewoon weer in originele staat terug worden gebracht en behoudt zo zijn waarde. Met onze combi kun je ook eindelijk gewoon in de rij parkeren en/of de rolstoel direct op de stoep zetten. Dit allemaal voor een ongekend gunstig budget! Per saldo geeft deze manier van in- en uitstappen veel minder beperkingen dan de ouderwetse liften waarmee je altijd veel meer rekening moest houden.